За десетата поредна година ACS е най-голямата строителна компания в света по

...
За десетата поредна година ACS е най-голямата строителна компания в света по
Коментари Харесай

ACS e най-голямата международна строителна компания за десета поредна година

За десетата поредна година ACS е най-голямата строителна компания в света по задграничен оборот, оглавявайки годишната ранглиста, която профилираното списание Engineering New Record (ENR) разгласява всяко лято, пише . 

ACS реализира през 2020 година оборот от 36,6 млрд. долара на задграничния пазар от общо 42,3 милиарда долара оборот, което значи, че 86,6% от приходите му се получават отвън Испания. Благодарение на немското си дъщерно сдружение Hochtief (второ в класацията), както и на други дъщерни сдружения като Cimic, Cobra и Dragados, компанията е водач в Съединени американски щати, Австралия и Латинска Америка и на второ място в Канада, което прави испанската строителна група доста мъчно да се победи във връзка с интернационалния оборот.

За да се добие визия за дистанцията на главните съперници, френският Vinci е получил през 2020 година задгранични доходи от 23,4 млрд. долара (46,8% от общия му оборот), което допуска 13 млрд. по-малко от испанската компания. Китайският колос China Communications Construction Group пък изостава с 21,3 млрд. долара (само 21,2% от международния си оборот), което е на повече от 15 милиарда от ACS.

Пети в класацията е френският Bouygues, който е постигнал оборот от 17,2 млрд. долара, шести е австрийският Strabag с 15,9 милиарда, а седми - китайският Power Construction Corp (седми) с 13 млрд. Топ 10 се добавя от шведската компания Skanska с 11,3 млрд. (осми), China State Construction с 10,7 млрд. (девета) и Ferrovial с 10,1 милиарда. 

Десет испански компании са съумели да влязат в класацията на 250 строителни компании с максимален размер интернационален бизнес през 2020 година Списъкът включва и шест от тях в Топ 50. Така с изключение на гореспоменатите ACS и Ferrovial, Técnicas Reunidas е постигнала своята ниша измежду първите 20 с интернационален оборот от 4,1 млрд. долара (97,6% от общия си оборот) и е водеща компания по приходи в Близкия изток.

По същия метод Sacyr е в добра позиция, която се издигна до 26-то място в класацията (през 2019 година се класира на 42-о място) с помощта на задграничен оборот от 3,6 млрд. долара (67,9% от общия). От своя страна FCC се увеличи с една позиция, от 37 на 36, OHLA отива от 47 на 40, Abengoa от 64 до 60, а San José остава на позиция 128.

Сред главните компании се откроява напредъкът на Comsa, който се е покачил с 13 места на 142 в листата на фирмите с най-голям задграничен оборот. Sener добавя испанските компании в класификацията, направена от ENR, с интернационален оборот от 260 милиона, което е 91,2% от нейните световни доходи.

Класификацията, направена от ENR, отразява натиска, който китайските компании упражняват през последните години, нормално стеснен до вътрешния им пазар. По този метод Китай е страната, която има най-голямо посланичество в листата на 250-те най-големи строителни компании с повече от 70 компании.

Що се отнася до световните данни за фактуриране (включително вътрешния и интернационалния пазар), класирането е доминирано от китайски строителни компании, с осем компании в Топ 10. Публичната компания China State Construction Engineering се утвърждава като компанията с максимален размер на общите доходи, със 195,65 млрд. долара.

Според отчета общите задгранични доходи, фактурирани от 250-те съществени строителни групи по света, възлизат на 420 млрд. долара (около 359 млрд. евро по настоящия обменен курс) в средата на пандемията, което съставлява спад от 11,1% спрямо цифрата, записана през 2019 година Това е най-големият спад за една година от 2003 година насам, когато започва първото издание на тази ранглиста. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР